Indien

Fokus på indien

Indien er verdens anden største tekstilproducent og -eksportør. Det er den industri i Indien, der beskæftiger flest lige efter landbrugssektoren. (Government of India, 2020)

Det er særlig interessant at kigge på et land som Indien, fordi det er et af de lande, der bruger mest vand, udleder mest CO2 og gøder mest under hele produktionen af tøj. Samtidig får de mindst ud af de hektar land, hvor de dyrker bl.a. bomuld. (The Economic Times, 2019)

Løn, arbejdsforhold og rettigheder

Lønnen i den indiske tekstilindustri stemmer for det meste overens med landets standard for minimumsløn, men den er stadig alt for lav til at kunne opretholde en ordentlig levestandard (The India Committee of the Netherlands, 2016)  Undersøgelser af fem tekstilfabrikker i Indien dokumenterede, at månedslønnen lå mellem 150 og 385 danske kroner om måneden. Tilmed sendte de fleste arbejdere størstedelen af deres løn hjem til forældre og familie, så deres søskende kunne få mulighed for at gå i skole. (SoMo, 2014)

Fordi der ikke er et standardiseret regelsæt for tøjproducenter, er der meget stor forskel på den etiske standard i hver virksomheds værdikæde i forskellige dele af Indien. Nogle regioner i Indien har lavet lokale reguleringer, men der er ikke nationale regler for f.eks. behandlingen af tekstilarbejderne på de indiske fabrikker. (The India Committee of the Netherlands, 2016)

Det betyder ikke, at man nødvendigvis skal boykotte tøj fra Indien, og at alt tøj, som er produceret i Indien, er produceret under dårlige forhold for både miljø og mennesker. Men det er derfor, at det er ekstra vigtigt, når man køber en vare produceret i Indien (eller fra et hvilken som helst udviklingsland), at man kigger på, hvordan den pågældende tøjproducent har produceret deres tøj. Det kan virke som en uoverskuelig opgave, men dér kan certificeringer som Fairtrade og GOTS give dig som forbruger en større sikkerhed i, at varen er produceret under ordentlige forhold. Du kan læse mere om certificeringer her.