Sådan shopper du genbrug ifølge Danmarks ukronede genbrugsdronning, Rebecca Vera Stahnke, der er grundlægger og indehaver af det cirkulære genbrugsunivers Veras.

 

1. Start hjemme i skabet – hvad har du brug for?

Gør dig overvejelser om, hvad du mangler og leder efter. Selvom det er langt mere klimavenligt at købe genbrugstøj frem for nyproduceret tøj, er der ingen grund til at overforbruge.

 

2. Føl dig frem: Gå efter gode materialer og håndværk

Tøjets materialer har en del at sige i forhold til, hvor længe tøjet holder sig flot. Føl dig frem og se i vaskemærket for at forstå materialesammensætningen. Tøj med godt håndværk og gode materialer som fx uld, silke, læder og bomuld holder sig flottere i længere tid.

 

3. Se dig frem: Gode snit, som passer til netop din krop

Klassiske snit er gode at investere i som fx læderjakken, uldstrikken og læderstøvlen. Hav også fokus på snit og modeller, som passer netop din krop - dem bliver du med garanti gladest for i længst tid. Moderne eller ej, foretrækker du jeans med høj talje, fordi det fremhæver din numse, så er det dem, du skal gå efter.

 

4. Snus dig frem: Undgå tøj med dårlig lugt

Genbrugstøj er generelt lige så rent og lækkert som nyt tøj, men skulle det lugte voldsomt af skyllemiddel, parfume eller jordslået, så lad være med at købe det. Lugten slipper du aldrig af med.

 

5. Prøv dig frem: Gå ikke op i tøjets størrelse

I genbrugsbutikker samles tøj fra forskellige mærker og tidsaldre. Derfor kan du ikke altid regne med størrelsen i nakken. Prøv tøjet på og vurdér selv, om det sidder godt – så er størrelsen jo underordnet.

 

6. Bliv ikke fristet af lave priser 

Genbrugstøj kan generelt godt være billigere end nyproduceret tøj, men mærk efter, om du er forelsket i tøjet eller bare i prisen. Vi kommer ikke overforbrug til livs ved at købe billige fejlkøb – også selvom de er brugte, så stil samme krav til tøjet uanset prisen.

 

7. Tjek for fejl og mangler

Løb tøjet igennem for fejl og mangler, inden du køber det. Virker lynlåsene? Er der knapper i det hele? Hvis ikke kan du måske slå lidt af prisen og reparere det selv, så også dette tøj får nyt liv.

 

8. LEG MED DET!

Med genbrug finder du alt det, du ikke finder i de traditionelle fast-fashion butikker. Shop det, du inderst inde altid har drømt om at ‘klæde dig ud i’ og sådan finder du ind til præcis hvilket tøj, du elsker allermest. Den økonomiske risiko og klimamæssige impact er mindre på genbrugstøj, så leg, prøv af og udfordr dig selv - sæt i gang!