Andres Artiles Jerrik

Instagramcopenhagenkid

DIY, genbrug, Trends og foredomme

Jeg har interesseret mig for tøj og mode, siden jeg var helt lille. Så tidligt som i 7. klasse og helt op til gymnasiet kan jeg huske, at jeg var utilfreds med kun at kunne passe tøjet fra H&M. Følelsen af at være imellem to størrelser og et sted mellem børnetøj og voksentøj var irriterende. Det udviklede sig til, at jeg ønskede mig en symaskine, så jeg kunne begynde at re-designe og skabe mit eget tøj. Jeg voksede ikke op med mange penge og fik heller ikke lommepenge, så jeg måtte skabe nye outfits ud af de ting, jeg allerede havde. Udover det fik jeg lov til at arve både min mors og storebrors gamle tøj, hvilket resulterede i blazerjakker, som blev klippet til veste, og jeans, som blev klippet til shorts. Ved at re-designe gammelt tøj, fik jeg øjnene op for genbrug.

Genbrug handler for mig om forståelsen af, hvad det er, man godt kan lide. Er det stoffet, det er lavet af? Er det farven? Er det konstruktionen af tøjet? Eller måske mærket, det kommer fra?

Sidstnævnte har været en tendens i mange år, og jeg kan selv huske fra min gymnasietid, hvor vigtigt det var at være “on trend”, så man følte sig inkluderet. For mig var det altid vigtigt, at jeg var med på moden. Selvom jeg måske ikke havde “det rigtige” mærke, så havde jeg købt samme slags tøj, bare fra en genbrugsbutik i stedet. Det krævede selvfølgelig, at jeg turde gå imod strømmens trends og mærker, men det betød også, at jeg udviklede min kreative sans for mode og styling, som er det, jeg lever af i dag. Generelt har jeg også skulle stå imod en masse fordomme, da interessen for tøj ofte kun er tilegnet piger, men jeg er glad for at se, hvordan det i dag også er drengene, der sætter trends, og pigerne der følger efter. Det har været med til at gøre Genbrug-, Streetstyle- og Hiphop-mode til verdensomspændende fænomener.

Inspirationskilder

Rent lavpraktisk følger jeg selv en masse musikere og kunstnere (både mænd og kvinder) online, og lader mig inspirere af deres universer. Jeg bliver også inspireret af at få mine følgere til at stemme på mine genbrugsoutfits på TikTok og læse deres kommentarer. Den inspiration tager jeg så med, når jeg shopper genbrug, hvor jeg prøver at matche det med min egen stil som oftest er street, oversize, hiphop og fuld af farver og personlighed. Jeg er stolt over at sige at min garderobe er 80 % genbrug, og at mit ældste stykke tøj, som er en læderjakke, er en jeg har haft i over 12 år.