4 gode tips og tricks til at opnå et mere bæredygtigt forbrug.
1. Køb lidt, men godt
Jeg køber velvalgt og vil hellere have produkter af god kvalitet end alt muligt ligegyldigt. Det handler ikke om at have en stor garderobe, men i stedet have en velkurateret garderobe der rummer tidsløse og kvalitetsbevidste produkter, som holder i mange år frem. Hold øje med certificeringer, slidstærke materialer og tøj lavet af genanvendelige materialer. Jeg undgår altid at købe tøj fra Zara, H&M og andre modegiganter, hvor tøjet bliver produceret under dårlige arbejdsforhold og så hurtigt, og med meget lidt omtanke for finishgrad, at det går i stykker efter kort tid. De seneste to år har jeg intet købt fra fast fashion mærker, at det nu er blevet til et princip at jeg ikke vil støtte det.
2. Støt lokalt
Jeg vil meget gerne støtte lokale tiltag eller købe lokalt kunsthåndværk og mode som er gennemtænkt, og som er produceret med omtanke for finesse, og hvor der er kælet for detaljerne. Godt håndværk og design går aldrig af mode.
3. Køb genbrug
Køb dit tøj brugt og med god samvittighed. Genbrug er både godt for klimaet og for dig. Ikke nok med at det er en ansvarlig måde at forbruge på, så kan du i vintage og genbrugsbutikker finde helt unikke items, som ingen andre har. Jeg er vild med at købe tøj, der har haft et tidligere liv og en historie, som du tager med dig.
4. Giv dit gamle tøj nyt liv
Lad være med at smide dit gamle tøj ud, kun fordi du er træt af det. Jeg bruger i stedet tid på at reparere det, hvis der er kommet et hul i bukserne eller hvis syningen i trøjen er gået op. Ellers finder jeg ud af en måde, hvorpå jeg kan forbedre, optimere eller helt give mit gamle tøj nyt liv. At give sit gamle tøj nyt liv eller give det en make-over, kan være en nem måde at tilføre sit tøj nyhedsværdi og er ofte helt gratis.
Hvordan kom du selv i gang med at købe bæredygtigt/vintage/genbrugstøj?
Jeg startede med at købe og gå i vintage- og genbrugstøj som meget ung. Jeg gik på en lilleskole i Valby, hvor der på den anden side af skolen lidt nede af gaden lå en genbrugsbutik, hvor jeg ofte handlede. Ofte gik flere af eleverne derover i pauserne. Derudover kommer jeg fra en familie, hvor især min mor altid gik i vilde genbrugsfund, ofte fra udlandet, som hun tog med hjem fra rejser. Min mor er mit modeikon, og hun har uden tvivl inspireret og influeret mig i opvæksten.
Man kan få indtrykket, at genbrugs- og vintageshopping mest er henvendt til kvinder - og at det er sværere for mænd at finde fedt genbrugstøj. Hvorfor tror du, det er sådan?
Der kommer flere og flere vintagebutikker især med fokus på herretøj, men det er ikke lige så udbredt som dametøjet. Så nogen gange skal man lede lidt mere som mand, for at finde vintage- og genbrugsbutikkerne. Det kan handle om at det stadig er kvinder som køber og sælger brugt tøj online (trendsales, DBA) og i butikkerne i højere grad end mænd gør. At kvinderne dominerer i vintage-segmentet, kan handle om at kvinder har en bevidsthed om, hvordan genbrug er med til at redde klimaet. Mænd kan være meget pragmatiske og praktiske ift. at handle brugt. Derudover så sælger og shopper kvinder generelt også mere tøj, da de ofte ejer mere end mændene. Jeg handler tit i second-hand markedet Lidkøb på Østerbro, hvor man både kan sælge og købe sit brugte tøj. Det er tydeligt at se, at dametøjet fylder 90% af hele indendørsmarkedet, hvor herretøjet kun fylder lige omkring de 10 %. Mænd har nok ikke den samme mængde tøj er min forklaring. Dog ser vi en lille (stadig stigende) gruppe af unge fashionable drenge, som virkelig dyrker vintage/genbrugskulturen.
Møder du nogle fordomme omkring det, at købe genbrugstøj?
Aldrig. Tværtimod. Genbrug og vintage-kulturen er blevet så udbredt og ”normal” nu og i kraft af at vi mennesker er blevet mere klimabevidste og oplyste, så møder jeg kun positiv respons på dette område.